Manipularea articulațiilor metatarso-falangiene și interfalangiene (procedeu aflat în poziția nr. 9 din succesiunea standard).


Procedeu aparent banal pentru aplicant dar stresant și ”spectaculos (?)” pentru pacient /client/beneficiar care după șocul de moment are tendința de a-și căuta degetele rupte prin șosete. Rostul acestui procedeu nu este însă de a-l speria-stresa pe beneficiar. Scopul este de a culege informații extrem de utile despre sănătatea și condiția mio-articulară, gradul de relaxare fizică și psihică al pacientului, despre cum trebuie abordat pentru parcursul eficient al ședinței. Pe scurt obținem informații despre:

– starea articulațiilor degetelor membrelor inferioare; dacă sunt probleme acolo sunt și probleme de postură, posibil să fie afectate și alte articulații (genunchi, șold, intervertebrale, etc.)

– probleme: art. rigide, apar dureri majore la mobilizarea corectă a acestora, nu se produce clacment în consecința manipulării, etc.)

– starea patului unghial, a unghiilor și a țesuturilor periunghiale: onicocriptoză, panarițiu, onicomicoză severă, etc;

– gradul de relaxare al mușchilor membrelor inferioare;

– traumatisme, leziuni, afecțiuni reumatice, etc. Cum ar fi: sechele post fracturi, entorse, luxații; prezența artritei și artrozei; hallux valgus/varus, ”monturi”; clavus

– afecțiune traumatică, determinată cel mai adesea de stresul repetitiv exercitat asupra țesuturilor moi ale plantei/degetelor!

–  cauze posibile: pantofi nepotriviți, deficiențe/tulburări de mers, anomalii morfologice ale plantei (platfus), etc.


Despre clacmente:

– sunete multiple, clare, ”metalice”: elasticitate mio-articulară bună;

– absență sunete: rigiditate mio-articulară, posibil afecțiuni locale;- crepitații: artroză, sechele post traumatice(!) cum ar fi: pseudoartroză, osteofitoză, condromalacie, etc.

– sunete multiple, slab-moderate ca intensitate, ”înfundate”: laxitate articulară; Articulațiile respective se vor manipula doar 1 data/lună!

– sunete reduse ca număr, intensitate mare (”de rupt”): manipulare brutală pe un fond de rigiditate articulară! strict contraindicată!

– sunete reduse ca număr, intensitate mică dar clară: tip mixt de articulații rigide și elastice. Anamneză despre posibile traumatisme în antecedente, tipul de pantof purtat prevalent, deficiență posturală severă la persoana tânără, etc.

Cele expuse mai sus au un caracter pur informativ, un sunet poate fi cu greu descris și cu siguranță imprecis.


Prezența durerii:

– intensitate mare: artrită, onicocriptoză, panarițiu, leziuni post-traumatice recente, intoleranță la durere, sindrom anxios, alte afecțiuni; sau/și procedeu efectuat greșit, brutal, inoportun (de exemplu în cazul degetelor expuse timp îndelungat la temperaturi scăzute!)

– intensitate medie: cele de mai sus sau: rigiditate articulară post ortostatism prelungit, post expunere prelungită la frig, după practicarea unui sport solicitant pentru degetele m. inf. (de ex. fotbal), rigiditate articulară determinată de purtarea ” a la long” a unui pantof inadecvat, etc.

– lipsa durerii: persoană sănătoasă sau sindroame ”anestezice” determinate de: neuropatie diabetică, neuropatie etilică, neuropatie prin compresie mecanică (de ex. hernii discale, spondilo-listezis, etc.), ramolisment cerebral, degenerare neuro-senzorială datorată senectuții, unele forme de hemiplegii și paraplegii; unele forme de pareze și paralizii, ș.a.În aprecierea durerii acuzate de pacient trebuie luat în considerare faptul că percepția și aprecierea durerii (toleranța la durere) variază de la o persoană la alta, și chiar la aceea-și persoană variază în funcție de diferiți parametrii biologici: vârsta, sexul, gradul de oboseală fizică și psihică, pragul nativ de toleranță la durere, etc; în funcție de factori psiho-emoționali, sociali (ocupație, sport, educație, etc.) alimentari (consum de cafea, ceai negru, alcool, etc) și curativi (medicația administrată, alte tratamente efectuate concomitent, de ex. fizioterapie).


Cum cel mai adesea nu începem terapia direct cu procedeele de manipulare (mai ales la primele ședințe sau/și la pacienți despre care nu avem informații medicale suficiente), manipularea articulațiilor degetelor pregătește psihic pacientul pentru procedeele mai complexe aplicate de exemplu la nivelul articulațiilor intervertebrale. Adică: dacă mi-a ”pocnit degetele” și nu s-au rupt … ar putea fi în regulă ”pocnitul” și în altă parte …


Dat fiind raportul dintre maniera de aplicare a procedeului de manipulare a articulațiilor degetelor, caracteristicile biomecanice ale acestora și condiția de sănătate generală articulară cel mai des întâlnită  aș preciza că riscul unor incidente nedorite este mai crescut chiar decât în cazul manipulărilor vertebrale. Mai ales dacă terapeutul manifestă superficialitate în abordarea și efectuarea procedeelor pe considerentul ca nu este o articulație și o manevră importantă. Dar Este chiar foarte importantă! Nimic din ceea ce ne alcătuiește nu este lipsit de importantă. Deși ne-am obișnuit să facem ierarhii de valori în ceea ce privește „mădularele” și funcțiile fiziologice trebuie să luăm în considerare că aceste ierarhii sunt valabile doar când este vorba de ”vital”, de a face diferența între viață și moarte. În rest … degetul mic de la picior știe să doară la fel de tare ca și ochiul!

Test manipulare articulații interfalangiene.

Sorin Iga