TRANSCRIEREA INTERVIULUI ACORDAT ZIARULUI TIMIȘOARA, ÎN DATA DE 25.10.1999, DE CĂTRE SAIONJI MASAYUKI OSENSEI

”TERAPIA YUMEIHO NU ȚINE DE O RELIGIE ANUME”

–       Cât de prezent este Dumnezeu în terapia dumneavoastră?

– Terapia Yumeiho este compusă din două părți: una este o metodă de îndreptare a diferitelor articulații ale corpului uman, care, dacă sunt îndreptate, starea generală a bolnavului se îmbunătățește. A doua metodă constă în relaxarea musculaturii din tot corpul; după masaj și relaxare, mușchii se pot îndrepta mult mai ușor.Dumnezeu are grijă de sănătate. Nu contează religia. De exemplu, dacă eu vreau să am o sănătate bună, trebuie să mă rog lui Dumnezeu. Am asociat acest lucru cu terapia pe care o răspândesc în Europa. Ea nu ține de o religie anume. Cele două părți sunt aplicații practice. Corpul uman are un anumit echilibru, adică mușchii sunt în stare bună. Dacă acest echilibru (al piciorului drept sau stâng) se pierde, mușchii se vor încorda, iar această încordare poate duce la apariția unor boli. Această teorie nu este valabilă doar pentru mușchi, ci și pentru fiecare organ, fiecare celulă a corpului. Există un aparat care, în cazul apariției acestui dezechilibru, poate măsura exact pe ce picior a fost sprijinită greutatea corpului. Pentru redobândirea echilibrului, un bolnav are de trecut șapte teste. Dacă reușește să restabilească echilibrul corpului, simptomele bolii vor dispărea. Aceasta este însănătoșirea.


–       Câtă știință este în această terapie?

– Cel mai important lucru este practica. Este nevoie de experiență. Nu e de ajuns doar să concepi în minte o metodă. Trebuie să cunoști teoria cu privire la centrul de greutate și să exersezi zilnic mișcările strict necesare pentru ”ghidarea” centrului de greutate: când stai întins sau în picioare, în ce mod îți tragi pantalonii, pe ce picior și cum îi dai jos. Toate mișcările pe le faci sunt legate de centrul de greutate al propriului tău corp. Această teorie este un act medical, de aceea este necesar ca omul care o practică să dețină cunoștințe de anatomie, precum și noțiuni medicale. Pentru a deveni un bun practicant trebuie să treacă cel puțin zece ani de practică. Dacă elevii practică serios timp de un an Yumeiho, metoda de ”aranjare” a corpului uman, 90% din ei pot să ajute bolnavii. Dar pentru a avea o eficiență de 90%, trebuie să treacă zece ani de practică.În ultimul timp s-a observat că prin diverse alte metode terapeutice rezultatele obținute nu sunt la fel de bune ca în cazul metodei Yumeiho.


–       Există riscul ca un profan al acestei metode să producă leziuni pacientului?

– Teoretic acest risc există. Practic însă, până acum, peste tot unde am instruit eu nu s-a întâmplat nici un accident și nici nu s-a observat o înrăutățire a situației bolnavului. Dar dacă un elev nu este bine instruit, se pot întâmpla accidente. Din această cauză aș dori să vizitez toți practicanții și să-i instruiesc.


–       În câte țări a apărut cartea dumneavoastră despre Yumeiho?

– În 40 de țări unde există deja 4000 de practicanți. Cartea a fost tradusă în 40 de limbi, dar cel mai mult a fost tradusă în limba esperanto.

Interviu consemnat de Alina Florescu (jurnalist – ziarul Timișoara)