TERAPIA YUMEIHO® constă în aplicarea metodică a unui ansamblu complex de procedee manuale și exerciții fizice în scopul restabilirii echilibrului funcțional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gama variată de tulburări care pot genera atât îmbolnăviri acute cât și suferințe cronice.

Deși este o metodă concepută pentru a fi aplicată preponderent în scop preventiv se numește totuși terapie Yumeiho deoarece țelul principal al acesteia este tratarea sau diminuarea cauzelor disfuncțiilor care, în timp, pot genera suferințe cronice. De asemenea Terapia Yumeiho poate fi aplicată și în scopul prevenirii agravărilor sau a încetinirii evoluției suferințelor deja prezente.

Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul terapiei Yumeiho, constau în: tehnici de manipulare osteo-articulare și gimnastică mio-articulară pasivă; procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură și reflexoterapie); tehnici și procedee speciale, unice, de masaj; elemente de stretching (întinderi, elongații ale mușchilor, ligamentelor și în general a țesuturilor moi ale corpului uman); metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului și staticii; exerciții de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, și altele.

Exercițiile fizice practicate în cadrul terapiei Yumeiho constau în gimnastica specială numită YUMEIHO TAISO, însoțită de tehnici de respirație și metode de relaxare.

În cadrul ședinței de Yumeiho, se vor aplica procedee terapeutice manuale care sunt nuanțate și diferențiate în funcție de specificul și caracteristicile fiecărei regiuni a corpului, în funcție de cerințele și starea fiecărui segment al corpului fără a pierde din vedere viziunea de ansamblu.

Procedeele aplicate, astfel încât Terapia Yumeiho să rezulte o maximă eficiență, sunt adaptate și optimizate conform celor de mai jos:

  • Stării de sănătate;
  • Situației Psiho-Fiziologice concrete, de moment, a beneficiarului (exemple: surmenaj, oboseală, timp limitat, indispoziție, etc.)
  • Particularităților morfologice (parametrii fizici precum: înălțime, greutate, forma corpului, sechele post-traumatice, situații post-operatorii, etc.);
  • Situațiilor particulare (spre exemplu: graviditate, obezitate, persoane cu handicap, etc.)
  • Cerințelor explicite ale beneficiarului.
  • Pe scurt: Terapia Yumeiho se adaptează situației, nevoilor și cerințelor oricui.


Sorin Iga
președinte al Societății Române de Yumeiho,
instructor – terapeut 6 Dan